Vergoeding vruchtbaarheidsbehandeling per direct stopgezet

Onderstaand stukje met de kop “vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen single vrouwen in gevaar” schreef ik afgelopen donderdagavond 7 maart. In de veronderstelling dat het per 2020 zou ingaan. Gisteren belde ik zelf de kliniek op om een nieuwe afspraak te maken en kreeg ik te horen dat de minister per direct alle vergoedingen heeft stopgezet… Jouw hulp is dus urgenter dan ooit. Als je nog niet getekend hebt, hoop ik dat je alsnog 1 minuut de tijd vindt het wel te doen. Voor mij en mijn lotgenoten. Voor degenen die het al gedaan hebben: onwijs bedankt!

Onrust. Ongerustheid. Bezorgdheid. Spanning. Paniek. Zomaar een paar woorden die mijn gemoedsrust beschreven het afgelopen weekend. Of ik er letterlijk ziek van werd…? Het zal toeval zijn dat ik een paar dagen met een flinke griep op bed heb gelegen, net na de terugkomst van mijn vakantie. In ieder geval: de schrik zit er goed in.

Begin dit jaar werd ik al opgeschrikt door het bericht dat de behandelingen voor mijn kinderwens-traject wellicht niet meer vergoed zouden gaan worden door de verzekering. Huilend zat ik op de bank bij mijn vriendin…

Afgelopen week heeft de media de berichtgeving opgepakt en is inmiddels viral gegaan.

Het Zorginstituut – het orgaan dat bepaalt welke medische zorg wordt vergoed in het basispakket – stelt dat vruchtbaarheidsbehandelingen alleen in aanmerking komen voor vergoeding als er een medische noodzaak is. En die is er in de ogen van het Zorginstituut niet bij single en lesbische vrouwen. Vrouwen die net als ik jaren hebben gewacht (en nu aan de beurt zijn), moeten eigenlijk meteen weer stoppen. De € 811,- aan behandelingskosten per maand zijn namelijk niet zelf op te brengen (naast de kosten die te maken hebben met donorzaad, die altijd al voor eigen rekening kwamen).

In een week tijd is er al een hoop gebeurd. Van het starten van een petitie tot aan een demonstratie “nee tegen KIDiscriminatie!” die zaterdag 9 maart georganiseerd gaat worden. Bij het lezen van de oproep om te komen naar de demonstratie, voltrok zich een tweestrijd in mij. Enerzijds gaat dit mij persoonlijk aan en vind ik dat ik moet gaan. Anderzijds probeer ik de principes van Moeder Theresa na te streven om altijd ergens vóór te zijn, en dus niet ergens tegen. Ik ben dus vóór vergoeding van de vruchtbaarheidsbehandelingen voor iedere vrouw: single, lesbisch en/of heteroseksueel.

Waarom schrijf ik dit stuk? Heel graag wend ik mij tot jou. In plaats van te gaan demonstreren gebruik ik bij hoge uitzondering mijn persoonlijke blog om jou te vragen de petitie te ondertekenen. Als je wilt. Help mij en mijn lotgenoten om dit stuk onder de aandacht van alles en iedereen te brengen. En teken de petitie. Ik ben je dankbaar.

Comments are closed